Bij het woord ‘rijp’ denk je waarschijnlijk het eerst aan fruit, niet? Als fruit rijp is, dan is het klaar om geoogst of geplukt te worden. En wat is het een genot om je tanden in zo’n sappige appel of zoete banaan te zetten!
Er zijn natuurlijk heel wat meer producten die je kunt laten rijpen. Denk aan wijnen, bieren of kazen. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk tijdens dat rijpingsproces? Laten we het even bij de wijn houden. Als je wijn laat rijpen, komt de subtiele smaak, geur en textuur naar boven. Alle ‘componenten’ van de wijn komen met elkaar in balans. De zuren, alcohol, tannine en vruchten vormen samen een eigen persoonlijkheid. Goede wijn is uitgebalanceerd en harmonieus.
Wist je dat je teksten ook kunt laten rijpen?
Sterker nog: ik beveel je dat sterk aan.
Waarom?
Als je al uren op je tekst gewroet hebt, ga je in een koker denken en schrijf je met oogkleppen op. Je ziet niet meer wat je moet zien. Je gedachten volgen steeds dezelfde cirkels. Daarom is dat rijpingsproces van je tekst belangrijk. Laten rijpen kost een beetje tijd, maar je krijgt er zoveel voor terug.
Hoe laat je je teksten dan rijpen?
Ik geef je een korte handleiding. Rijpen voor dummies. ;-)
1. Zet je tekst een nachtje koel
Laat je tekst een nachtje rusten. Ondertussen doet jouw hoofd dat ook. En dat levert de volgende dag verrassende resultaten op. Een fris hoofd en een heldere geest bezorgen je weer nieuwe inspiratie. Je bekijkt je tekst anders. Opeens lukt het wél weer om pakkende zinnen neer te schrijven. Een heerlijk gevoel.
2. Lees jezelf eens voor
Lees je tekst na die ‘rijpingsnacht’ nog eens grondig na. Hardop. Dan hoor je wat je geschreven hebt. Zo ontdek je alsnog die onzichtbare spellingsfouten of die vreemde grammaticale kronkels. Ook hoor je of de lijn in je verhaal en je gedachtegang daarin wel lekker loopt.
3. Lezen of gelezen worden, that’s the question
Je tekst zelf nalezen na een verkwikkende nachtrust is een prima idee. Nog beter is om die taalfanaat van een oom, tante, vriend of opa in te schakelen. Wedden dat hij of zij ook nog wat smakelijke taalkemels opmerkt? Bedenk maar dat jouw tekst er alleen maar beter van wordt. En daar gaat het toch om, niet?
4. Bezint eer ge begint
Tot slot, als het even kan, plan je schrijfopdracht dan wat ruimer in. Begin er op tijd aan zodat je wat speling in je tijd hebt. Zo geef je jezelf de kans om de tekst meerdere keren na te lezen en te laten nalezen. En je tekst rijpt lekker door. Reken maar dat de lezer dat zal smaken!
Toch liever een handje hulp?
Valt dat schrijven je toch nog steeds wat tegen? Ik help je graag verder en giet je verhaal in de vorm die jij voor ogen hebt. Want een rijpe tekst smaakt zóveel beter!
Comments